Rendement MountainShield februari 2019

Redactie

28 februari 2019

De maand februari was op aandelengebied overwegend voorzichtig optimistisch. De stortvloed aan bedrijfscijfers zorgde voor flink wat koersbewegingen her en der. Aan de andere kant was er de toenadering tussen Trump en Xi waardoor beleggers hoop kregen op een aanstaand akkoord tussen beide landen. Vooralsnog is er nog niets getekend en blijft het derhalve onrustig op de beurs. In februari dikte de AEX-index met +3,92% aan, de S&P 500 won +2,97%, de MSCI World Index steeg met +2,98% en de EuroStoxx 50 verstevigde met +4,39%. MountainShield Capital Fund houdt dankzij de shortposities een demping op de wereldmarkten en boekte deze maand een min van -2,27%.

Koersverloop aandelenmarkten

De Europese Commissie publiceerde recentelijk een prognose over de Eurozone. Voor 2019 verwacht de EC dat het BBP van de gezamenlijke landen met 0,5 procentpunt zal dalen tot +1,3%. Dit komt redelijk overeen met de verwachtingen van economen. De ECB heeft tijdens de beleidsvergadering van vorige week de rente-vooruitzichten naar beneden bijgesteld, van +1,7% naar +1,1%.

Wanneer we kijken naar de vooruitzichten per land, moeten we constateren dat er op zijn minst reden is voor voorzichtigheid. Het BBP van de eurozone is in het laatste kwart van 2018 met +0,2% gestegen. Hetzelfde cijfer zagen we ook al in het derde kwartaal. Dit laat nog maar eens zien dat de economie in de eurozone aan het vertragen is.

Met name de cijfers uit Duitsland waren zeer teleurstellend: 0,0% in het vierde kwartaal en -0,2% in het derde kwartaal. Een technische recessie is ternauwernood vermeden. Daarentegen had Italië minder geluk met de cijfers van Q3 en Q4 en dook het wel in een recessie.

» Lees hier waarom uw portefeuille een long/short strategie moet bevatten.

In Nederland hadden de bedrijfscijfers een levendige handel tot gevolg. We zagen weer eens hoe goede resultaten niet altijd een koersstijging tot gevolg heeft. Anderzijds lijken beleggers vertrouwen te putten uit noodzakelijke managementbesluiten.

Informatieleverancier RELX kreeg vervelend nieuws uit de Verenigde Staten. De Universiteit van Californië besloot om zijn abonnementen bij Elsevier niet te verlengen. Het aandeel RELX daalde met ruim 4%.

Air France/KLM was groot in het nieuws nadat de Nederlandse Staat onverwacht aandelen kocht om wat meer controle te hebben over onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. De Fransen waren ‘not amused’ maar na een goed gesprek was de kou weer uit de lucht. Het aandeel daalde in de maand februari met een euro of twee maar staat nog altijd hoger dan de koers van begin dit jaar.

klik hier voor de maandrapportage februari 2019

Afspraak maken?

Wekelijks praat strateeg Selwyn Duijvestijn u via de beursupdate op maandagmorgen bij over de aandelenmarkten. Op onze website wordt u met de analyses over de aandelen in onze portefeuille natuurlijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Toch kunnen wij ons enthousiasme over ons Fonds het beste overbrengen in een persoonlijk gesprek. Wilt u meer weten over onze toekomstvisie? U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5.

plan een afspraak in 

(Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op moment van schrijven posities in de genoemde aandelen.)

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

Group of business people assembling jigsaw puzzle and represent team support and help concept

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.