Activision Blizzard

Redactie

30 april 2019

Activision Blizzard heeft het in zich om het succesvolle Fortnite van de troon te stoten. Wie heeft straks de gaming wereld in handen? Fight to survive!

Activision Blizzard Incorporated is een Amerikaanse holding waaronder zich Activision en Blizzard Entertainment, ontwikkelaars en uitgevers van computerspellen, bevinden. Het huidige bedrijf is het resultaat van een fusie tussen Activision en Vivendi Games. Vivendi is de maker van het succesvolle World of Warcraft. Activision is onder meer verantwoordelijk de Guitar Hero-serie en Call of Duty. In 2008 gaf de Europese Commissie toestemming aan Vivendi SA, destijds eigenaar van Blizzard Entertainment, om Activision over te nemen. Tussen 2014 en 2016 werd het bedrijf echter weer van de hand gedaan maar bleef de games divisie van Vivendi verbonden met dat van Activision.

» Lees hier meer over de toekomst van gaming. 

Out of the game

Sinds 2017 hebben de spellenmakers het wat zwaar. Zowel Activision als Electronic Arts (EA) en Take-Two Interactive zagen hun omzet aanzienlijk dalen. Oorzaak: Fortnite. Epic Games bracht het spel in de zomer van 2017 naar buiten en sindsdien zijn veel jongeren eraan verslaafd. 125 miljoen fanatieke spelers. Een droom voor elke gamesontwerper, in dit geval Darren Sugg, een nachtmerrie voor de concurrentie.

Eind 2017 telde Activision zo'n 9.800 medewerkers. Een jaar later bleek vooral het management aardig uitgedund. Over die periode daalde de omzet van $1,65 miljard (per kwartaal) naar $1,5 miljard.

Waar concurrent EA nog probeert het tij te keren door een agressieve marketing van 'gratis' games, blijft Activision wat gelaten wachten op betere tijden. De koers van het aandeel ging tussen oktober 2018 en mei 2019 van $85 naar $40 dollar, een fikse afstraffing na de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Beleggers hadden het helemaal gehad met Activision. Maar intussen staat het aandeel op een aantrekkelijk lage koers. Hoe groot is het potentieel rendement voor beleggers?

Back into the game

Natuurlijk probeert elke speler om zich weer terug in het veld te knokken. Daarvoor zijn het immers games producenten. EA heeft de game “Apex Legends” waarmee het een aanval wil doen op de hegemonie van Fortnite.  Take-Two heeft “Red Dead Redemption 2".

Activision is wellicht nog niet zover. Het gaf immers een teleurstellende outlook voor de middellange termijn. Analisten zien hierin echter ook iets positiefs: een klassieke reorganisatie binnen een snelgroeiend bedrijf. Om in passende termen te spreken: hergroeperen en bezinnen op een nieuwe tactiek.

activision_cod

Wereldheerschappij via Azië

Activision Blizzard heeft zich de laatste tijd opgewerkt in het segment e-sports. Daarnaast is het een innige samenwerking aangegaan met TenCent, marktleider op het gebied van internet in China. Logischerwijs is dit partnerschap voornamelijk gericht op de introductie van de Aziatische markten met de online versie van Call of Duty.

Tencent heeft een fantastisch track record als het gaat om consumentgerichte innovatie en het bedrijf heeft de ultieme kennis van de Chinese markt. Activision hoopt dan ook dat Call of Duty Online tientallen miljoenen Chinezen aan zich zal weten te binden. Op dat platform wil Activision dan nog meer multiplayer games gaan ontwikkelen. In augustus 2018 maakte men tevens bekend dat een gratis versie van Call of Duty voor smartphones in ontwikkeling is. Deze game zou aanvankelijk alleen in China worden uitgebracht en gemaakt door Timi, een studio van Tencent. In maart 2019 volgde echter het bericht dat men alsnog plannen heeft voor een Europese versie van de mobiele game.

Activision doet met deze release een poging marktaandeel af te snoepen van de mobiele versie van Fortnite. Dit soort gratis games staan garant voor gigantische omzetcijfers dankzij in-game aankopen en advertenties. Ze genieten met name in Azië veel populariteit. Er zijn ook plannen om een versie uit te brengen voor Europa.

Lees hier meer over gaming aandelen.

Play the Future

Het management van Activision verwacht voor 2019 nog rode cijfers te moeten schrijven maar kijkt vooral naar de langere termijn. De video-game industrie zal elk jaar nog met 11% groeien, zo luidt de verwachting van marktexperts. Activision Blizzard heeft nog altijd vele succesvolle titels die trouwe spelers aan het merk hebben weten te binden. Met de plannen voor nieuwe versies die mobiel te spelen zijn plus het marktaandeel in het e-sport segment, geeft het aandeel flink opwaarts potentieel voor de komende jaren.

activision_cobeta

 » Vraag meer informatie over het MountainShield Capital Fund

Disclaimer: MountainShield heeft op moment van schrijven een long positie in aandelen Activision Blizzard.

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

e-book-cover-2-p-500

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.