Markten wereldwijd ogen breekbaar

Redactie

17 december 2018

Na de succesvolle maand november en de goede start in december, is de tweede week van december qua rendement licht negatief geweest voor het MountainShield Capital Fund.

De AEX-index steeg deze week met +0,51%, de S&P 500 daalde met -1,26%, de MSCI World Index daalde met -0,58% en de Eurostoxx 50 steeg met +1,11%. We behaalden in de vorige maand een netto rendement van +3,71%. Hiermee verbreken we de reeks negatieve rendementen van de afgelopen maanden en tonen we aan dat we het dieptepunt bereikten in oktober. Gezien de heftige koersdalingen op de aandelenmarkten, tonen we deze maand aan dat onze long/short strategie juist in deze tijden onderscheidend is.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

KOERSVERLOOP AANDELENMARKTEN

De Europese beurzen kwamen vorige week op adem nadat zij de weken ervoor nog flinke klappen kregen. In Amerika daalden de beurzen echter voor de tweede week op rij fors. Bij gebrek aan bedrijfscijfers wordt de beurs beheerst door de politiek en dat is vaak een ingewikkelde correlatie.

Het ontbreekt beleggers aan overtuiging. De markten ogen kwetsbaar. Reden hiervoor zijn de onzekerheden die al een tijd spelen, waaronder het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Domineerde die dreigende handelsoorlog vorige week nog het sentiment, deze week was er meer aandacht voor andere geopolitieke risico's, zoals Brexit en de groeiende 'gele hesjes' protesten in Frankrijk.

Amerika en China praten momenteel over een manier om het handelsconflict op te lossen. Beijing maakte vrijdag bekend dat men van plan is een extra importheffing op auto's voorlopig te schrappen, en dit kon vrijdagavond op goedkeuring rekening van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump twitterde dat China een grote deal wil sluiten met de VS. "Het kan gebeuren, en vrij snel!", aldus Trump. "De VS doen het erg goed."

Hoewel een escalatie van de handelsspanningen voorlopig is afgezwakt, zou de arrestatie van Huawei-CFO Sabrina Meng roet in het eten kunnen gooien. Zij kwam deze week in Canada op borgtocht vrij in afwachting van een besluit over uitlevering naar de VS. In reactie daarop liet Beijing een aantal Canadezen oppakken. De Amerikaanse president Donald Trump liet deze week doorschemeren dat hij Meng kan inzetten als wisselgeld in de onderhandelingen met China.

Het was vorige week verder vooral Brexit dat de klok sloeg. Nadat twee weken geleden al duidelijk werd dat premier Theresa May de met Brussel gesloten deal niet door het Britse Lagerhuis zou kunnen loodsen, besloot ze om de stemming erover, die voor dinsdag stond gepland, op het laatste moment uit te stellen. Dit resulteerde in een hevig debat in het Britse parlement en May die een rondje deed langs een aantal Europese leiders in de hoop concessies te krijgen voor de zogenoemde 'backstop'; een noodplan waarmee wordt voorkomen dat er weer een harde grens komt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de EU-top werd echter duidelijk dat er niet opnieuw zal worden onderhandeld. Wel werd afgesproken dat er voor eind december 2020 een oplossing voor de Noord-Ierse grens moet worden gevonden. Een eventuele backstop is echt tijdelijk.

Ondertussen overleefde May deze week ook een motie van wantrouwen onder haar eigen partijgenoten van de Conservatieven, die nu een jaar lang geen nieuwe vertrouwensstemming mogen houden. Een ruime meerderheid van 200 partijleden gaf aan nog altijd vertrouwen te hebben in May, maar volgens kenners toonden de 117 tegenstemmers aan dat het vertrouwen toch vrij wankel is. May heeft beloofd op te stappen als partijleider voorafgaand aan de volgende verkiezingen in 2022.

Het winnen van de vertrouwensstemming kan de positie van May in het parlement versterken en helpen de huidige Brexit-deal alsnog door het Lagerhuis te krijgen. Een stemming daarover vindt vooralsnog in januari plaats. Extreme uitkomsten voor de Brexit - dat wil zeggen geen deal - of zelfs helemaal geen Brexit, zijn echter wel waarschijnlijker geworden, wat betekent dat het nog niet voorbij is met de volatiliteit voor het Britse pond sterling.

Dat het gedoe rond het vertrek uit de EU invloed heeft op de Britse economie, werd deze week onderstreept door groeicijfers die aan de magere kant waren. Zo groeide de economie in oktober met slechts 1,5 procent op jaarbasis. Verder kromp de Britse industrie in dezelfde maand.

De Europese Centrale Bank handhaafde deze week de belangrijkste rentestanden en gaf aan dat die tot zeker volgend jaar zomer op dit niveau zullen blijven. Het belangrijkste rentetarief staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent. Marktvolgers rekenen erop dat de negatieve depositorente eind volgend jaar als eerste weer zal worden verhoogd.

Verder maakte de ECB bekend dat het definitief stopt met het opkopen van obligaties, het zogenaamde Quantitative Easing. Tot eind deze maand wordt nog voor een maandbedrag van 15 miljard euro aan leningen opgekocht. De opbrengsten van aflopende obligaties zal de centrale bank blijven herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, benadrukte de ECB donderdag. Dat was een sterker dan verwachte boodschap, volgens analist Bas van Geffen van Rabobank.

Was er de afgelopen tijd veel aandacht voor de Italiaanse begrotingsperikelen, maakte Rome vorige week bekend dat men de voorlopige begroting voor 2019 heeft herzien. Italië mikt nu op een begrotingstekort van 2,04 procent, waar dat eerder 2,4 procent was. Het is echter de vraag of de concessies voldoende zijn voor Brussel.

Bovendien dreigt Frankrijk ook uit de pas te gaan lopen. De Franse president Emmanuel Macron zegde deze week weliswaar een lastenverlichting toe om de 'gele hesjes' tegemoet te komen, maar hierdoor dreigt een overheidstekort van tenminste 3,5 procent. Daarmee zit Frankrijk boven de Europese afspraken. Dat zou Italië ook weer ruimte bieden om toch niet te bezuinigen.

Dat de 'gele hesjes' protesten hun tol eisen, bleek deze week ook uit economische data. De Franse industrie en dienstensector krompen in december, bleek uit de samengestelde inkoopmanagersindex die uitkwam op 49,3. Dit resulteerde ook in een matige groei voor de eurozone als geheel, waar de samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde naar 51,3 in december.

Al met al een teleurstellend einde van 2018. De groei vertraagt naar het laagste niveau in vier jaar. De markten ogen, zoals gezegd, breekbaar.

KOERSVERLOOP PORTEFEUILLE

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In de tweede week van december vallen vooral de semiconductor en duurzame aandelen op in positieve zin en de aandelen in de categorie ‘zelfrijdende auto’ vallen opnieuw op in negatieve zin.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we dat dit vooral te maken heeft met een aantal uitschieters in de individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze dalende beurzen extra goed. De shortposities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn NVIDIA Corporation (Semiconductor) +10%, Square (Ecommerce) +12%, Monster Beverage (Healthy&Fit) +10%, Shake Shack (Healthy&Fit) +18% en Tilray (Healthy&Fit) zelfs +27%!

Onze longposities in Hertz (Zelfrijdende auto) -23%, BlackBerry (Cybersecurity) -14%, 3D Systems (Robotica) -14%, Iqiyi (Streaming) -13% en WABCO Holdings (Zelfrijdende auto) -15% vallen deze maand op in negatieve zin en drukken op het rendement.

We hebben in de afgelopen maand onze longposities deels afgebouwd en meerdere short posities ingenomen. We kunnen stellen dat we eind november bovengemiddeld veel nieuwe posities hebben ingenomen om de portefeuille meer evenwichtig te maken, evenals de gemiddelde positiegrootte hebben verkleind. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities. Dit uit zich in een beter resultaat dan de benchmark in de maand tot dusver.

VOORUITBLIK

Veel aandacht gaat deze week uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank zal de rente vermoedelijk verder verhogen en men komt met nieuwe groeiprognoses. Ook krijgt de markt inzicht in de verwachte rente-ontwikkeling in 2019 en verder via de zogenoemde dot plot. Voorzitter Jerome Powell zal het rentebesluit deze week toelichten.

Sinds een paar weken hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. We verwachten een renteverhoging van 25 basispunten volgende week en nog eentje ergens in 2019. De inflatiecijfers eerder deze week geven de Fed ruimte om de gezamenlijke individuele vooruitzichten voor de beleidsrente naar beneden bij te stellen. Hierdoor zou de dollar omlaag moeten gaan. Dit zal echter alleen gebeuren als de financiële markten wat kalmer worden.

Donderdag is het de beurt aan de Bank of England, dat de rente vermoedelijk zal handhaven. Ook de Bank of Japan maakt dan zijn rentebesluit bekend.

Verder staan er op macro-economisch vlak volgende week inflatiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk gepland. Vrijdag belooft een drukke dag te worden met vooral Amerikaanse economische publicaties, waaronder die over de groei, in aanloop naar de Kerst.

Wij verwachten deze week steeds minder handel op de beurzen en zien het jaareinde steeds dichterbij komen. Dit betekent dat de professionals zich meer en meer uit de markt zullen houden en particuliere beleggers de overhand nemen. Dit werkt een traditionele eindejaarsrally in de hand!

Statistisch gezien is de laatste maand van het jaar veelal positief. Wanneer we naar het verleden kijken kunnen we vaststellen dat in bijna 80% van de gevallen de maand december een grotere stijging laat zien ten opzichte van het gemiddelde rendement. Gemiddeld genomen stijgt de beurs in december met +2%! Met de achterstand van de eerste twee weken hebben we dan nog even te gaan, maar het fenomeen lijkt ons ook dit jaar op te gaan.

Naast de statistische reden, is het voor ons vooral vanwege het volume interessant om te handelen in december. Met lagere omzet zullen de aandelenmarkten heviger fluctueren en dit is uiteraard positief voor onze korte-termijn daytrading rondom de lopende posities in de portefeuille.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

BELANGRIJKE MEDEDELING

Graag nodigen wij u uit voor een (telefonische) afspraak. Wij waarderen het zeer dat u uw vermogen aan het fonds toevertrouwt en we vinden het daarom belangrijk dat u de juiste toelichting ontvangt. Om ervoor te zorgen dat wij uitgebreid de tijd kunnen nemen voor het gesprek, maken we graag met u een afspraak via een automatisch online systeem dat direct met onze bedrijfsagenda gekoppeld is. Zo kunnen we onze tijd zo efficiënt mogelijk indelen en krijgt u de aandacht die u verdient.

» Klik hier voor het inplannen van een belafspraak in onze agenda 

Tijdens deze afspraak is uiteraard alle ruimte voor al uw vragen. U bent uiteraard ook altijd welkom op ons kantoor in Amsterdam. We horen graag van u.

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.