Handelsoorlog vooruitgang, maar Brexit impasse

Redactie

21 januari 2019

De derde week van het nieuwe jaar qua rendement is positief geweest voor het MountainShield Capital Fund. De AEX-index steeg deze week +2,22%, de S&P 500 steeg met +2,87%, de MSCI World Index dikte met +2,53% aan en de Eurostoxx 50 pluste +2,11%. De iShares NASDAQ Biotechnology Index liep met +1,34% op en toont opnieuw aan dat heftig afgestrafte sectoren zelfs extra kunnen herstellen. Gezien de heftige koersdalingen op de aandelenmarkten, tonen we deze maand aan dat onze long/short strategie juist in deze tijden onderscheidend is.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

De aandelenmarkten begonnen de handelsweek slecht na het verschijnen van zwakke export- en importcijfers uit China. China begint de pijn van de handelsoorlog te voelen, blijkt nu. We verwachten daarom dat Beijing wat knievallen zal doen aan Washington om het handelsconflict op te lossen. Ondertussen groeit het optimisme over een deal tussen de Verenigde Staten en China. The Wall Street Journal meldde deze week dat Amerika overweegt de Chinese importtarieven op te heffen om sneller tot een oplossing te komen in het handelsconflict. De Amerikaanse beurzen schoten omhoog op de berichtgeving, maar leverden daarna weer wat van deze winsten in toen de berichten werden tegengesproken. Er is nog geen bevestiging maar de markt lijkt er voorlopig in mee te gaan.

Brexit impasse na wegstemmen deal

Veel aandacht was er deze week voor Brexit. Nadat de stemming in het Lagerhuis in december nog werd uitgesteld, kon premier Theresa May er deze week niet onderuit om de deal met de Europese Unie in stemming te brengen. Zoals verwacht werd met een grote meerderheid tegen de deal gestemd. Vervolgens wist May wel een motie van wantrouwen in het Britse parlement te overleven maar de vraag wat er nu gaat gebeuren blijft. Nieuwe verkiezingen lijken uitgesloten nu May en haar kabinet de vertrouwensstem hebben overleefd en een tweede referendum organiseren voor 29 maart aanstaande lijkt onhaalbaar. Dan houden we een uitstel van Brexit of een 'harde' variant over. Nog veel onzekerheid dus.

Kwartaalcijferseizoen weer van start

In de VS ging het kwartaalcijferseizoen deze week weer van start met de resultaten van grootbanken als Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, Bank of America en Goldman Sachs, maar ook streamingdienst Netflix. Het is een goed begin van het kwartaal- cijferseizoen. De winstverwachtingen zijn laag en een kleine meevaller kan dan al snel leiden tot een flinke koerssprong. De resultaten van de Amerikaanse banken werden afgelopen kwartaal vooral geraakt voor de moeilijke marktomstandigheden, maar leken de markt in het algemeen mee te vallen. Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup zagen de beurswaarde deze week flink toenemen. JPMorgan en Morgan Stanley bleven wat achter.

Netflix kwam deze week met vierde kwartaalresultaten die gemengd werden ontvangen. De abonneegroei buiten de VS was sterk, maar kwam in eigen land iets onder verwachting uit, net als de omzet. Het totaal aantal nieuwe abonnees kwam wel weer boven verwachting uit en dat is waar beleggers uiteindelijk op letten, aldus marktanalisten.

Duitse groeimotor hapert

Op macro-economisch vlak kregen beleggers onder meer inzicht in de gezondheid van de Duitse economie. De groei van 1,5 procent op jaarbasis in 2018 was de zwakste sinds 2013. Verder bleek uit inflatiecijfers dat de Franse consumentenprijzen in december in een stabiel tempo zijn gestegen, terwijl die in Spanje juist daalden. De Britse inflatie koelde iets af in december en vlakte licht af ten opzichte van november. In de VS bleek de industriële productie in december iets sterker gestegen dan verwacht. Het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, bleek in januari juist gedaald.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In deze maand doen alleen de thema´s Payments en Semiconductor het slecht, alle andere thema´s scoren deze maand positief. Vooral Robotica en het thema Zelfrijdende Auto doen het erg goed. We plukken met het herstel op de beurs de vruchten van de dalingen van december.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we de volgende bewegingen bij individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen nog steeds minder goed, maar dienen ter afdekking voor minder zonnige dagen.

De posities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn onze shortpositie in Tesla Motors (Zelfrijdende Auto) +9,2%, GNC Holdings (Healthy&Fit) +26,58%, Iqiyi (Streaming) +24,41%, United Natural Foods (Healthy&Fit) +23,80% en Transenterix (Robotica) +23,45%. Ook onze deelname in het Welgesteld Biotechnologie Fonds doet het uitstekend deze maand.

Onze shortposities in Spotify (Streaming) -17,55%, Netflix (Streaming) -26,13%, Square (Payments) -28,78%, Electronic Arts (Gaming) -17,25% en Nvidia (Semiconductor) -17,55% doen het minder goed en drukken op het rendement. Deze shortposities dienen echter als risicobeheersing tegenover de longposities. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities.

VOORUITBLIK

Beleggers gaan een drukke week tegemoet met een flink aantal macro-economische cijfers op de agenda, een tweetal rentebesluiten, de start van het cijferseizoen en nog altijd geen oplossingen voor een aantal grote politieke thema’s.

Afgelopen week was het in Amerika al druk met de eerste kwartaalcijfers en komende week begint ook in Amsterdam het seizoen voorzichtig. De grote Amerikaanse banken gaven hun aandeelhouders reeds inzicht in de prestaties.

Dinsdag zijn er in Amsterdam voorlopige cijfers van GrandVision en woensdag publiceert ASML cijfers en komt Ahold Delhaize met een update. Donderdag zijn er definitieve cijfers van Sligro Food Group en is er een omgekeerde aandelensplitsing van AkzoNobel, een dag later gevolgd door een ex-dividend notering. Internationaal zijn er onder meer cijfers van Easyjet, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Colgate Palmolive en Intel.

Maandag houdt Amerika de deuren van Wall Street gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day. Beleggers zullen vooral aandacht hebben voor groeicijfers uit China. Dan moet blijken in hoeverre de zorgen over een groeivertraging terecht zijn.

In Amerika is een poging van de Amerikaanse president Donald Trump om de shutdown, inmiddels de langste in de Amerikaanse geschiedenis, te beëindigen mislukt. Een voorstel zaterdag van de president sneuvelde feitelijk al voordat hij deze deed.

Positief is dat Trump nog altijd gelooft in een deal met China. Berichtgeving dat de VS bereid zouden zijn om importheffingen op Chinese goederen te laten vallen, noemde hij evenwel vals.

Iets dichter bij huis: uiterlijk maandag moet de Britse premier Theresa May met haar plan B komen, nadat afgelopen week het Lagerhuis haar Brexit-akkoord met Brussel afwees.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

meer weten?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.