Beurzen vervolgen weg omhoog

Redactie

14 januari 2019

De tweede week van het nieuwe jaar qua rendement licht positief geweest voor het MountainShield Capital Fund. De AEX-index steeg deze week +1,35%, de S&P 500 steeg met +2,54%, de MSCI World Index dikte met +1,47% aan en de Eurostoxx 50 plustte +0,93%. De iShares NASDAQ Biotechnology Index toonde met +6,30% aan dat heftig afgestrafte sectoren zelfs extra in het zonnetje werden gezet.

Wekelijks op maandag praat Selwyn Duijvestijn u bij over de successen, de tegenvallers en de nieuwste beleggingen van ons beleggingsfonds. Voor vragen en opmerkingen kunt u ons altijd bellen of mailen. Via deze weg willen we graag meer inzicht geven in de portefeuille en meer vertellen over de bedrijven waar wij in investeren en naar kijken.

Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Koersverloop aandelenmarkten

Het optimisme rondom het handelsconflict en een milde Fed bepaalden het sentiment. De beurs vond deze week de weg omhoog dankzij optimisme over een oplossing voor het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en een iets milder gestelde Federal Reserve.

Handelsconflict China en VS

China en de Amerika hadden deze week een aantal ontmoetingen om te praten over een oplossing voor hun handelsconflict. Er is volgens beide partijen voortgang geboekt maar witte rook is er nog niet. De twee landen moeten voor 1 maart aanstaande een akkoord bereiken, anders treden alsnog nieuwe importheffingen in werking.Beleggers reageerden toch wat teleurgesteld dat er nog geen doorbraak is in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Er werd niet op gerekend, maar wel op gehoopt.

Shutdown VS

Daar waar de Amerikaanse president Donald Trump deze week wat progressie kon claimen in het handelsconflict met China, verlopen de gesprekken met de Democraten om de gedeeltelijke shutdown van Amerikaanse overheidsdiensten op te heffen juist uiterst moeizaam. Inzet voor Trump is geld voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico en daar gaan de Democraten tot nu toe niet in mee. Een toespraak over het belang van grensbewaking die de Amerikaanse president deze week hield in de Oval Office veranderde daar niets aan. Mogelijk zal de president spoedig de noodtoestand afkondigen om zo alsnog financiering vrij te maken voor de muur. Vanwege de shutdown krijgen honderdduizenden ambtenaren niet uitbetaald.

Fed verdeeld over renteverhoging

De notulen van de Federal Reserve toonden deze week dat er verdeeldheid heerste in de FOMC om de rente in december te verhogen. Die verhoging kwam er wel, maar de meeste beleidsmakers lijken geduld te hebben met verdere renteverhogingen. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat de federal funds rate, momenteel in een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent in het eerste kwartaal van 2019 verder wordt verhoogd. Voorzitter Jerome Powell benadrukte deze week dat de Amerikaanse economie er goed voor staat, maar dat de mondiale groei wel afneemt. Ook blijft de Fed flexibel met eventuele toekomstige renteverhogingen. Over de kritiek die Trump eerder op de centrale bank had, zei hij dat hij niet wordt afgeleid door dat soort dingen. De Fed-notulen en opmerkingen van diverse bestuurders duiden erop dat de Fed wat minder verkrappingsgezind is. Beleggers verwachten nu geen renteverhoging meer door de Amerikaanse centrale bank.

ECB wikt en weegt bewoordingen

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank lieten juist zien dat beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's. Er was wel een groep ECB-beleidsmakers die de risico's als neerwaarts gericht wilde aanduiden. Maar de meerderheid was daar niet voor. Een te negatieve beoordeling van de risicobalans zou het moeilijker maken om uit te leggen waarom de ECB bij de vergadering definitief besloot om niet verder te gaan met het opkopen van meer obligaties op de markt. De keuze van de ECB om het ruime monetaire beleid langzamerhand vaarwel te zeggen hangt allemaal sterk af van de aanname dat de negatieve schokken voor de wereldeconomie van het afgelopen jaar van puur tijdelijke aard zijn.

Koersverloop van onze portefeuille

De portefeuille van MountainShield Capital Fund bestaat uit tien verschillende thema´s, ieder opgebouwd uit een selectie long- en een shortposities. In deze maand tot dusver vallen vooral de beleggingen in de ecommerce, robotica en zelfrijdende auto op in positieve zin en de aandelen in de categorie ‘duurzame energie’ en ‘online betalingen’ vallen op in negatieve zin.

Wanneer we verder inzoomen in de portefeuille zien we dat dit vooral te maken heeft met een aantal uitschieters in de individuele posities. De shortposities doen het tijdens deze stijgende beurzen minder goed. De posities die de top 5 stijgers van deze maand vertegenwoordigen zijn GNC Holdings (Healthy&Fit) +24,47%, Shotspotter (Cybersecurity) +22,29%, Iqiyi (Streaming) +19,84%, United Natural Foods (Healthy&Fit) +19,45% en Transenterix (Robotica) +19,03%.

Onze shortposities in Tilray (Healthy&Fit) -36,09%, Netflix (Streaming) -26,13%, Square (Payments) -18,08%, Electronic Arts (Gaming) -14,94% en de iShares NASDAQ Biotechnology Index (Biotechnologie) - 13,05% doen het minder goed en drukken op het rendement.

We hebben in de december onze shortposities deels verkleind en veelal winst genomen. We hebben een bovengemiddeld groot gedeelte van de portefeuille in liquiditeiten. Hiermee denken we meer bestendig te zijn tegen de toename in volatiliteit op de aandelenmarkten en minder gevoelig voor negatieve uitschieters bij individuele aandelenposities.

VOORUITBLIK

Veel aandacht gaat uit naar de verwachte stemming over de brexit-deal in het Britse parlement op dinsdag. De kans is nog altijd klein dat een meerderheid voor stemt. Mocht de deal inderdaad worden verworpen, dan heeft premier Theresa May slechts beperkt de tijd om met een alternatief te komen. The Evening Standard meldde afgelopen vrijdag dat de brexit op 29 maart aanstaande mogelijk wordt uitgesteld, hoewel een persvoorlichter van Theresa May dit ontkent. Uitstel zou voorlopig in ieder geval een chaotische exit van het VK uit de EU voorkomen. Een vlot verloop van de Brexit-onderhandelingen, een minder gepolariseerd politiek klimaat in de VS en minder fricties op het terrein van de internationale handel zou het sentiment dit jaar weer een positieve draai kunnen geven, maar vooralsnog wijst weinig hierop

Beleggers kunnen zich gaan opmaken voor het nieuwe cijferseizoen. Vooral in Amerika komt het seizoen al aardig op gang. Al draait de economie in de meeste landen nu nog redelijk tot goed, voorlopende indicatoren wijzen op een vertraging van de groei.

Maandag trapt Citigroup af met kwartaalcijfers, op dinsdag gevolgd sectorgenoten JPMorgan en Wells Fargo en een dag later door BlackRock, Bank of America en Goldman Sachs. Donderdag is de beurt aan Morgan Stanley en American Express. Maar niet alleen financials zijn deze week al aan de beurt. Dinsdag zijn er bijvoorbeeld nog cijfers van Delta Airlines, op woensdag die van Alcoa en donderdag zal de markt ook letten op Netflix en beleggers in AkzoNobel zullen uitkijken naar de resultaten van diens oude belager PPG.

Op het Damrak is het nog rustig komende week, met louter cijfers van SnowWorld op woensdag en een trading update van Beter Bed op vrijdag. Over een week belooft het drukker te worden.

Macro-economisch is de agenda komende week ook flink gevuld, met op maandag exportcijfers uit China en de industriële productie in de eurozone. Vanwege het handelsconflict tussen de VS en China zullen de exportcijfers met de nodige interesse worden bekeken. Ook is er een flink aantal Amerikaanse cijfers, maar doordat de shutdown in de VS, inmiddels de langste ooit, nog niet opgelost is, zullen veel cijfers niet worden gepubliceerd.

Dinsdag zijn er inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje en is er een groeicijfer uit Duitsland. De aandacht zal ook uitgaan naar de handelsbalans van de eurozone. Daarnaast vindt er eventueel een stemming plaats over het Brexit-akkoord dat premier Theresa May sloot met Brussel. Vorige keer stelde May, vanwege gebrek aan steun, de stemming nog uit. Recent zei de premier dat er ditmaal geen uitstel zal zijn.

Na de inflatiecijfers van Frankrijk en Spanje op dinsdag, is het woensdag de beurt aan de Duitsers, Italianen en de Britten. Ook de wekelijkse olievoorraden en het Beige Book van de Federal Reserve zullen de aandacht opeisen. De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn normaliter ook een belangrijk punt van aandacht, maar door de shutdown is het nog maar de vraag of dit cijfer wordt gepubliceerd. Donderdag volgt dan de inflatie in de eurozone en, mits de Amerikaanse president Donald Trump en de Democraten een oplossing hebben gevonden voor de shutdown, ook een aantal Amerikaanse macrocijfers.

Op vrijdag is er een olierapport van zowel IEA als OPEC. Zondag zei energieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië dat de fundamenten van de oliemarkt in de juiste richting bewegen, maar dat de hoge volatiliteit in de markt wel een punt van zorg is. Ook zijn er op de laatste dag van de week de Amerikaanse industriële productie en het consumentenvertrouwen berekend door de Universiteit van Michigan.

» Lees hier hoe onze strategie zich houdt bij veranderende markten.

meer weten?

Tot zover deze weekupdate van Selwyn Duijvestijn. U bent altijd welkom voor een gesprek op ons kantoor op Beursplein 5. Onze experts praten u graag bij over de ontwikkelingen bij MountainShield. U bent altijd van harte welkom. Laat het ons via deze pagina weten als u vragen of opmerkingen heeft of plan direct een afspraak in

 Meld u gratis aan voor de weekupdates via Whatsapp

Disclaimer: Het MountainShield Capital Fund heeft op het moment van schrijven een positie in bovenstaande aandelen.

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.