Beleggen in Blockchain

Redactie

27 juni 2019

Wat is Blockchain eigenlijk precies en hoe kunt u als belegger rendement behalen uit dit moderne fenomeen?

Er zijn in de geschiedenis veel momenten geweest dat er iets in de wereld werd geïntroduceerd dat dermate revolutionair bleek, dat het die wereld voorgoed veranderde. Van de ontdekking van het vuur via de stoommachine tot de boekdrukkunst en het internet. Nu is er dan Blockchain. Een voor velen nog onbekend fenomeen dat het traditionele idee over ‘waarde’ en waardeoverdracht op de proef stelt en transformeert. Het succes van een nieuwe technologie is echter grotendeels afhankelijk van de vraag of bedrijven de mogelijkheden en toepasbaarheid ervan inzien.

TIP: Vermogensbeheer of beleggingsfonds? Ontvang geheel kosteloos ons ebook  met alle voor- en nadelen op een rij →

Als we een 'ouderwetse' waardetransactie bekijken, dan is er altijd wel sprake van een derde partij, een tussenpersoon. Dat is een notaris, een bank of een overheid. Die verifiëren en keuren de transactie goed. Het revolutionaire van Blockchain zit hem vooral in de manier van omgaan met waarde. Er komt geen officiële, traditionele derde partij meer aan te pas om de waarde te bepalen of een transactie goed te keuren.

Het begint met goede afspraken die worden vastgelegd. Daarna is het aan de 'spelers' die een transactie van waarde aangaan met elkaar. De ene overhandigt de ander bijvoorbeeld een pakket informatie; dit kan gewoon geld zijn maar ook een set klantengegevens of andere data. Dit wordt geverifieerd door de computers in het netwerk die geprogrammeerd zijn om de verkregen gegevens te toetsen aan de gemaakte afspraken.

Dan komt de eigenlijke Blockchain in beeld - de structuur van de keten. Elk block wordt van een code voorzien (een 256-bit getal) volgens een algoritme. Elk block bevat een titel, een terugverwijzing naar de code van het vorige block, en een verzameling transacties. De volgorde van aan elkaar gelinkte blockcodes vormt een veilige, onafhankelijke ketting.

Elk individueel block is goed bevonden om deel van een keten te worden. Dit gebeurt doorgaans bij open-source blockchains in de vorm van een cryptografische puzzel die wordt afgeleid uit de titel van het block.

Omdat de Blockchain methode het mogelijk maakt om zonder tussenpersonen transacties uit te voeren, het zogenoemde 'peer-to-peer', worden tijd en kosten bespaard.

Revolutie in de groei

De filosofie en technologie van Blockchain is een revolutie die zich razendsnel ontwikkelt. Het is een wereld op zich, een ecosysteem van platformen, toepassingen, consortia en partnerschappen.

Experts gaan uit van een groei van de wereldwijde markt voor Blockchain technologie met een totale jaarlijkse groei van 62,1% tussen 2015 en 2025 tot $ 16,3 miljard. Sommige voorzien zelfs een groei tot $ 176 miljard naar 2025.

TIP: Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op  basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken.  Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer  tijdens ons online seminars. Kijkt u mee? →

Iedereen een eigen e-munt

De Blockchain economie heeft eigen betaaleenheden voortgebracht. Iedereen is inmiddels wel bekend met de termen cryptovaluta en bitcoin. De bitcoin is veruit de bekendste munteenheid van het digitale tijdperk. Maar inmiddels is er een ware wildgroei aan cryptovaluta. Het lijkt erop alsof elke partij die iets met Blockchain van doen heeft, een eigen munt op de wereld brengt. De namen zijn vaak erg fantasierijk en fraai: Aeternity, Stellar, CyberMiles, Nebulas, Tron of Qtum. Het is maar een greep uit het grote aanbod.

Veel beleggers hebben de sprong al gewaagd en zijn hun aandelen gaan inruilen voor cryptocurrency. Het verhaal dat er mensen zijn die in korte tijd al miljonair zijn geworden dankzij investeringen in bitcoin, klinkt natuurlijk erg interessant.

TIP: Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op  basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken.  Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer  tijdens ons online seminars. Kijkt u mee? →

dmitry-moraine-OG3A-ilG8AY-unsplash

Het moet gezegd dat beleggen in crypto's erg makkelijk wordt gemaakt - er zijn evenveel websites en apps waarop men kan handelen als dat er muntsoorten zijn - en het oogt allemaal heel snel en avontuurlijk. Maar de koerssprongen gaan niet alleen maar omhoog. Beleggen in cryptovaluta is dan ook uiterst risicovol. Zoals altijd gaan risico en rendement hand in hand.

Er komen trouwens nog regelmatig nieuwe munten bij. De Zweedse centrale bank, Riksbanken, wil in 2019 zelfs gaan proefdraaien met een digitale versie van de Zweedse kroon, de e-krona. Het land loopt al een tijdje voorop in cashloos leven. Slechts zo'n 2% van alle geldtransacties in het land wordt nog gedaan met contant geld. Onderzoekers van Capgemini verwachten zelfs dat dit percentage in 2020 nog maar op 0,5 ligt.

Ook Facebook komt met een eigen digitale munt, de Libra. In samenwerking met tientallen bedrijven waaronder Uber, Booking, Vodafone en Spotify, geeft het social mediabedrijf van Mark Zuckerberg de wereld een nieuw ruilmiddel voor digitale producten en diensten. De Libra zou de implementatie van crypto's in ons dagelijks bestaan weleens kunnen versnellen.

Conclusie

Het kan nog wel enkele jaren duren voordat de wet- en regelgeving zodanig is aangepast dat cryptovaluta en Blockchain ook commercieel de stap naar de maatschappij kunnen maken. Intussen staat de revolutie niet stil. We zullen steeds meer platforms en -toepassingen zien.

Blockchain is nog steeds erg conceptueel. Op de lange termijn heeft Blockchain echter  het vermogen om hele industrieën te veranderen. Het zal nieuwe businessmodellen, producten en diensten weten te creëren.

Beleggen in Blockchain kan niet alleen door middel van het aan- en verkopen van cryptovaluta. Er bestaan zelfs al enkele Blockchain ETF's waarmee u als belegger investeert in een mandje vol gerelateerde bedrijven en producten die met het concept van doen hebben. Zoals gezegd: het is beleggen in een nieuw fenomeen.

TIP: ROI Asset Management is een toonaangevende professionele financiële  dienstverleningsorganisatie met een bewezen staat van dienst in oplossingen  voor fondsbeheer. Bekijk ons aanbod van beleggingsfondsen →

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.