Aardolie: het vloeibare goud?

Redactie

28 augustus 2019

In het nieuws zult u het vast overal tegenkomen: aardolie. We gebruiken het allemaal voor onze auto’s en voor andere brandstofslurpende praktijken, maar het is ontzettend duur. Ook komt aardolie niet uit een onuitputbare bron en zijn wij wel ontzettend afhankelijk van deze vloeistof. Als een land dit “vloeibare goud” in de grond heeft zitten, is het eigenlijk meteen 'binnen'.

Samenvatting:

  • Olie kent een geschiedenis die teruggaat tot voor het jaar 'nul'.
  • Hoewel vraag en aanbod continu op een hoog peil staan, is olie niet onuitputtelijk.
  • Beleggers doen er dus goed aan om te zoeken naar een bedrijf dat zich hierop voorbereidt.
  • Eén van die interessante bedrijven komt uit ons eigen land. Het aandeel is dan ook toekomstbestendig en kansrijk.

De olieprijzen liggen hoog, omdat de vraag ontzettend hoog is. En deze stijgt alleen maar door een groeiende mondiale welvaart. Maar is beleggen in de oliesector slim? En wie zijn eigenlijk de grote spelers op het toneel van de oliesector? De beleggingsexperts van MountainShield vertellen u in dit artikel alles wat u moet weten over de oliesector.

Geschiedenis van deze grondstof

De geschiedenis van de winning van aardolie gaat ver terug in de tijd. In de oudheid gebruikte men in het Midden-Oosten de aardolie al voor olielampen. Chinezen boorden in 340 na Christus al olieputten en Marco Polo beschreef in 1264 al oliewinning uit oliebronnen in de omgeving van Oost-Europa. In eerste instantie werd aardolie alleen verzameld wanneer het spontaan uit de grond naar boven kwam, maar later ging de mensen de boor gebruiken om het proces te versnellen. Dit versnelde proces werd voor het eerst goed toegepast in Canada en de Verenigde Staten vanaf 1858, maar voer al snel met de golven mee naar het Midden-Oosten, waar de grote voorraden zich natuurlijk bevinden. Aardolie vervult op dit moment bijna 40 procent van de energiebehoeften van de mens, wat ons dus ontzettend afhankelijk maakt van dit kostbare goed.

oilfield-1

Momenteel produceren Saoedi-Arabië, Rusland, de Verenigde Staten, Iran en China de meeste vaten per dag. De mensheid verbruikt per dag ongeveer 85 miljoen vaten en daaruit kunnen we wel de conclusie trekken dat de voorraad erg snel afneemt. De vraag is alleen op welk moment de maximale wereldproductie is bereikt. Wetenschappers geven als schatting in 2030, maar omdat de welvaart mondiaal toeneemt en dus ook het oliegebruik, kan dat zo maar eens eerder zijn. Als belegger moet je daarop voorbereid zijn.

Olieprijzen en de markt van olie is nu nog erg aantrekkelijk als investering, maar binnen een decennium kan dit met 180 graden draaien. Olieprijzen zijn sowieso ontzettend veranderlijk. Zo stond de prijs van olie 13 juni 2019 nog op $52, maar dit bedrag was binnen een maand gestegen naar $60.

TIP: Vermogensbeheer of beleggingsfonds? Ontvang geheel kosteloos ons ebook  met alle voor- en nadelen op een rij →

Grote speler Shell

Om een beter beeld te krijgen van de oliesector en industrie, zoomen we in op één bedrijf. Een bedrijf dat we allemaal kennen en een van de grootste bedrijven ter wereld in olie en gas is: Shell. De officiële naam van dit bedrijf is Royal Dutch Shell, een Nederlands-Britse multinational, behorend tot de echte wereldtop. Vanaf 1890 startte Shell met het boren naar olie in Nederlands-Indië. Na het vinden van deze olie begon het bedrijf met uitbreiden en groeide zo uit tot een echte multinational.

De winst van Shell is wel erg afhankelijk van de mondiale olieprijs. In 2018 steeg de olieprijs naar $67, waardoor de winst per aandeel toenam van $0,46 naar $0,64. De omzet van Shell schommelt nog erg per jaar vanwege deze onstabiele olieprijzen. In 2017 draaide het oliebedrijf een omzet van €254.354 miljoen, maar deze steeg enorm in 2018, toen de omzet maar liefst €339.502 miljoen bedroeg.

Kunnen we spreken van "goud"?

Zoals u heeft kunnen zien bij de omzet van Shell, doen de bedrijven in deze sector het erg goed. De top tien van de grootste bedrijven ter wereld wordt dan ook gedomineerd door olie- en gasbedrijven. Maar dit geeft eventueel een vertekend beeld van de toekomst, want we moeten niet vergeten dat deze rijk makende vloeistof niet voor altijd blijft stromen.

Zoals al eerder vernoemd, schatten de wetenschappers in dat we in 2030 een piekmoment in de winning bereiken, waarna het dus alleen maar bergafwaarts zal gaan voor bedrijven in deze branche. Voor beleggers is het wel mogelijk om in dit soort bedrijven te blijven investeren. Shell is bijvoorbeeld een erg innovatief bedrijf en begint daarom ook te investeren in het opwekken van groene energie. Olie zelf zal dus waarschijnlijk steeds minder waard worden als we ons energieverbruik kunnen omzetten naar groene energie, wat in de toekomst cruciaal zal zijn.

TIP: Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op  basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken.  Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer  tijdens ons online seminars. Kijkt u mee? →

“Het vloeibare goud” samengevat

Het vloeibare goud vond haar oorsprong al ver voor het jaar 0, toen men in het Midden-Oosten olielampen in gebruik ging nemen. Door de jaren heen, en vooral sinds de twintigste eeuw, is deze vloeistof niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En daar profiteren bedrijven van. Shell maakt jaarlijks ontzettend veel winst met de productie, bewerking en verkoop van olie, waardoor beleggers misschien een graantje daarvan kunnen meepikken door in het bedrijf te investeren.

Voor de toekomst is dit best een idee, indien u als belegger het liefst uw geld investeert in een innovatief bedrijf, wat rekening houdt met de oprakende voorraden en de omzetting naar groene energie.

De beleggingsexperts van MountainShield houden deze interessante business voor u in de gaten en brengen u bij grote ontwikkelingen in de toekomst op de hoogte.

TIP: ROI Asset Management is een toonaangevende professionele financiële  dienstverleningsorganisatie met een bewezen staat van dienst in oplossingen  voor fondsbeheer. Bekijk ons aanbod van beleggingsfondsen →

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.