Aandelenselectie: hoe selecteert u het juiste aandeel?

Redactie

26 maart 2019

Welke aandelen stopt u in uw beleggingsportefeuille? Het kopen en verkopen van aandelen is zo gebeurd. Maar hoe weet u nu welke aandelen u moet hebben en welke juist niet? Beleggers hebben toegang tot vele bronnen waaruit ze informatie kunnen halen. Waar moet u op letten als u een goede afweging wilt maken?

Bij elke transactie die u pleegt loopt u als belegger een risico. Dat weet u. Er vallen geen garanties te halen uit rendementen uit het verleden. Zelfs indien u grondig het aandeel en de achterliggende sector heeft uitgeplozen, het management bij wijze van spreken persoonlijk kent en niets heeft kunnen vinden dat aanleiding geeft voor twijfel over het potentieel, dan nog kan uw belegging niet de winst brengen die u had verwacht.

Daarmee is niet gezegd dat elke vorm van studie en voorbereiding zinloos is. We willen er alleen maar mee zeggen dat risicoloos beleggen niet bestaat. Aan elk aandeel, ook al is het van het meest gerenommeerde stabiele bedrijf, kleeft een zekere mate van risico. Zelfs al is er met het bedrijf niets aan de hand maar gaat het op de hele beurs slecht (of met de betreffende sector), dan daalt ook de koers van dat sterke aandeel. Bij een sterk bedrijf zal die koersdaling echter minder ernstig zijn dan bij aandelen van kleinere, gevoeligere bedrijven.

TIP: Vermogensbeheer of beleggingsfonds? Ontvang geheel kosteloos ons ebook  met alle voor- en nadelen op een rij →

Geldstromen

Om te weten waarin u belegt, moet u de cijfertjes een beetje kennen. Lees de nieuwsberichten over het bedrijf. Zoek ook in de archieven van websites met beursnieuws. Anders weet u alleen alles van het heden maar niet van de historie. Kijk ook op de website van het bedrijf zelf. Lees eens een jaarverslag, vaak te downloaden of via de website aan te vragen. Kortom: neem kennis van de financiële gezondheid van het bedrijf achter het aandeel.

Weet ook hoe de geldstromen lopen in het bedrijf. Waarmee wordt geld verdiend, hoeveel geld is dat en wat doet het bedrijf met dat kapitaal?

TIP: Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op  basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken.  Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer  tijdens ons online seminars. Kijkt u mee? →

Ken de sector en de markt

Het kan zeker geen kwaad om verder, breder te kijken dan naar het bedrijf sec. In welke sector is het bedrijf actief en speelt er wat binnen die sector? Opnieuw dus het nieuws volgen en uitzoomen voor een heldere kijk. Is die sector cyclisch van aard of niet? Dat wil zoveel zeggen als: ziet u de koers van sectoraandelen in een - min of meer - regelmatig patroon op en neer gaan? Dat zijn zaken om rekening mee te houden om eventueel uw instapmomenten te bepalen. En natuurlijk ook een eventueel uitstapmoment.

Hoe wordt het bedrijf geleid?

Op de website van het bedrijf vindt u vast info over het management. Uit de nieuwsberichten komt u wellicht iets te weten over de ambities, uitgevoerde plannen en gedane uitspraken van de topmensen. Een ander aspect is hoe het management omgaat met behaalde winsten. Keert het dividend uit? Is er sprake van een aandeleninkoopprogramma? Krijgt u de indruk dat de leiding aandacht heeft voor aandeelhoudersbelangen?

Alles heeft een prijs

Alle ins and outs over het aandeel zijn u bekend? Dan kijken we naar de aandelenprijs. Daarbij komt ook een bekende beurswijsheid om de hoek kijken: buy low, sell high. Rendement behaalt u niet uit een duur aandeel dat zijn plafond blijkt te hebben bereikt. Als het goed is, heeft u dat reeds opgestoken toen u het historisch koersverloop bestudeerde.

Een bedrijf dat jaarlijks €5 winst per aandeel realiseert, is een uitstekende koop tegen een koers van €20. De winstopbrengst bedraagt dan 25%. Is de aankoopkoers echter €200, dan haalt u slechts een winstrendement van 2,5%.

De experts van MountainShield houden de aandelenmarkt continu in de gaten en zijn op zoek naar die aandelen die rendement beloven voor de toekomst. Het MountainShield Capital Fund is een beleggingsfonds dat door middel van een long/short strategie inspeelt op kansen op de aandelenbeurs.

TIP: ROI Asset Management is een toonaangevende professionele financiële  dienstverleningsorganisatie met een bewezen staat van dienst in oplossingen  voor fondsbeheer. Bekijk ons aanbod van beleggingsfondsen →

Wilt u meer?

Als fondsbeheerder is het ons dagelijks werk om altijd te handelen op basis van de feiten en hiermee door de emotionele momentopnames heen te kijken. Feiten zijn betrouwbaarder dan emoties. Graag vertellen wij u hierover meer tijdens ons online seminars. Kijkt u mee?
Ja, ik kijk graag mee →

ROI asset management is specialist in het beheren van beleggingsfondsen sinds 2007 en biedt meerdere oplossingen voor u.

ebook-cover-beleggingsfonds-vermogensbeheer

Vermogensbeheer of zelf spreiden in Beleggingsfondsen?

Het beheer van uw vermogen vereist niet alleen transparantie en betrouwbaarheid maar ook een strategisch plan. Beleggingsfondsen zijn een categorie beleggingsproducten waarin door spreiding tegen relatief weinig risico een aantrekkelijk rendement kan worden behaald. Hiermee zijn beleggingsfondsen dan ook uitermate geschikt als alternatief voor vermogensbeheer.

Bekijk de voordelen

Ontvang onze nieuwsbrief.